fbpx
papa franjo pozdarvlja narod

7 stvari kojih trebaš izbjegavati, prema papi Franji

7 stvari od kojih trebaš izbjegavati, prema papi Franji

Ovog korizmenog razdoblja, evo nekoliko prijedloga što izbjegavati kako biste bolje živjeli ovu sezonu prema Papinoj Franjinoj preporuci!

Korizma obilježava 40 dana koji prethode Uskrsu, tijekom kojih se poziva katolike da poste i suzdrže se od određenih stvari u pripremi za slavljenje pobjede nad grijehom i smrću. Evo 7 prijedloga uzetih iz Papinih poruka, govora i homilija!

1. IZBJEGAVAJ IZBJEGAVANJE BOGA

‘Korizma je zaista “povoljno vrijeme” za povratak bitnom, za oslobađanje od svega što nas opterećuje, za pomirenje s Bogom i za rasplamsavanje vatre Duha Svetoga skrivene ispod pepela našeg krhkog ljudskog bića,’ rekao je papa Franjo tijekom homilije pepelničke mise 22. veljače 2023. godine.

Poglavar je objasnio da ‘obred pepeljenja služi kao početak ovog puta povratka’, koji nas podsjeća ‘tko je Stvoritelj, a tko je stvorenje’. Ovaj put nas vodi ‘istini o sebi’, pomaže nam da izađemo ‘iz tvrđave naše samodostatnosti’ te nam pruža priliku da ‘se vratimo Bogu i našoj braći i sestrama’.

2. IZBJEGAVAJ DUHOVNU AROGANCIJU

Tijekom svoje nedjeljne Angelus poruke 23. listopada 2022. godine, papa Franjo upozorio je na ‘duhovnu aroganciju’ koja nas tjera da sebe stavljamo ispred drugih i ispred Boga, sprječavajući nas da se približimo drugima: ‘Gdje je previše ‘ja’, ima premalo Boga.’

‘Svi smo izloženi ovom riziku. To nas navodi da vjerujemo da smo pravedni i da sudimo drugima. […] Bez da to shvaćamo, obožavamo svoj ego i brišemo Boga. Sve se vrti oko nas samih. To je molitva bez poniznosti’, objasnio je. ‘Zamolimo zagovor Marije, Majke Božje, ponizne službenice Gospodnje, žive slike onoga što Gospodin voli učiniti, rušeći moćne s njihovih prijestolja i podižući ponizne.’

3. IZBJEGAVAJ DIGITALNE MEDIJSKE PLATFORME

U svojoj poruci za Korizmu 2022. godine, papa Franjo je rekao da je ovo liturgijsko vrijeme savršeno za odolijevanje iskušenju digitalnih medija, ‘koji osiromašuju ljudske odnose’. Poticao je na kultiviranje ‘autentičnih susreta licem u lice’.

Ovo je upozorenje koje je Papa često izgovarao, kao u poruci u srpnju 2022. godine za SIGNIS, međunarodno katoličko udruženje za komunikaciju. Iako priznaje kako digitalni mediji mogu približiti ljude šireći važne informacije i spajajući cijele obitelji i crkvene zajednice, moraju se mudro koristiti. ‘Pogotovo društveni mediji, izazvali su brojna ozbiljna etička pitanja’, a mnoge ‘web stranice postale su mjesta toksičnosti, govora mržnje i lažnih vijesti.’

4. IZBJEGAVAJTE POLARIZACIJE I RAZDJELJIVANJA

Lako je upasti u rasprave i podjele koje utječu na društvo svakodnevno. Međutim, papa Franjo poziva katolike da budu ‘ne ni-ni’, već ‘i-i, kombinirajući razlike.’ U intervjuu za medijsku kuću America, objavljenom u studenom 2022., jasno je rekao da ‘polarizacija nije katolička’.

‘Katolik spaja dobro i manje dobro. Postoji samo jedan Božji narod. Kada postoji polarizacija, javlja se razdjeljivački mentalitet koji privilegira neke, a ostale ostavlja iza sebe. Katolik uvijek usklađuje razlike’, objasnio je.

5. ODRICANJE OD RAVNODUŠNOSTI PREMA DRUGIMA

Ravnodušnost prema našem susjedu i prema Bogu predstavlja stvarnu kušnju za nas kršćane. Svake godine tijekom korizme trebamo ponovo čuti glas proroka koji viču i uznemiruju našu savjest”, rekao je Papa Franjo tijekom svoje korizmene poruke 2015. godine.

Briga za zaboravljene, marginalizirane i one koji pate u društvu je središnji stup papinstva Franje. Često osuđuje “kulturu odbacivanja” i zalaže se za dostojanstvo svakog ljudskog bića. “Korizma je povoljno vrijeme za pokazivanje te brige za druge putem malih, no konkretnih znakova naše pripadnosti jednoj ljudskoj obitelji”, rekao je.

6. ODRICANJE OD NEPOTREBNE BUKE

Papa Franjo naglasio je važnost tišine na općoj audijenciji 15. prosinca 2021. dok je govorio o katehezi o sv. Josipu. “Svojom šutnjom, Josip nas poziva da ostavimo prostor Prisutnosti Utjelovljenoga Riječi, za Isusa”, rekao je Papa, objašnjavajući kako Evanđelja ne sadrže nijednu riječ izgovorenu od strane Marijina supruga.

Čelnik Katoličke crkve priznaje da mnoge ljude čini “plašljivima” tišina jer ih prisiljava da se osvrnu na sebe. Međutim, ističe da “kultivirati tišinu” znači “dati Duhu priliku da nas obnovi, utješi, ispravi”.

U nedavnom govoru 20. siječnja 2023. dijecezanskim liturgijskim liderima, Papa Franjo je također objasnio da je tišina tijekom mise posebno važna. “Omogućuje vam da se pripremite za tajnu” Euharistije. Papa također ima predanost Gospi Tišine.

7. ODSTUPITE OD NARCIZMA, OSJEĆAJA ŽRTVE I PESIMIZMA

U svojoj propovijedi na Duhove 2020. godine, papa Franjo identificirao je “tri glavna neprijatelja” koji nas sprečavaju da primimo dar Duha Svetoga u naša srca: “narcizam, osjećaj žrtve i pesimizam”.

“Narcizam nas čini idolima samih sebe, brinemo se samo o onome što je dobro za nas. […] Žrtve se svaki dan žale na svog susjeda […] Misleći da nas nitko ne razumije i da nitko ne doživljava ono što mi doživljavamo. […] Pesimist se ljuti na svijet, ali ne čini ništa, misleći: ‘Što vrijedi davati? To je beskorisno'”, ilustrirao je Papa.

Lijek protiv ovih neprijatelja je molitva. Tražeći od “Duha Svetoga, sjećanja Božjeg, da u nama oživi sjećanje na primljeni dar”, rekao je Papa.

Podijeli članak:

Povezani članci

Zajedno Hodajmo Stazom Vjere

Potaknite Duhovni Rast Kroz Naše Kršćanske Molitve
Litanije Preslavnog Imena Marijina Gospodine
Scroll to Top