fbpx
Ako još uvijek niste sigurni što učiniti za korizmu, ovo je za vas.

Ako još uvijek niste sigurni što učiniti za korizmu, ovo je za vas.

Ako još uvijek niste sigurni što učiniti za korizmu, ovo je za vas.

Nekih godina je jasno što bismo trebali činiti kad je riječ o korizmenim vježbama, dok su druge godine manje jednostavne.

Tijekom korizme, dok se pripremamo za Gospodinovu Muku, smrt i Uskrsnuće, Crkva nas poziva da ispitujući svoje živote, okrenemo leđa grijehu te obnovimo svoju predanost propovijedi Evanđelja. To činimo usmjeravajući se na tri područja: molitvu, post i milostinju.

Nekih godina je jasno što bismo trebali činiti kad je riječ o korizmenim vježbama, dok su druge godine manje jednostavne. Možda se borimo sa saznanjem što bi nam najbolje pomoglo da rastemo u svetosti, posebno u jednom od ta tri područja.

Jedna prijateljica mi je nedavno priznala da joj je milostinja teška u ovom trenutku. ‘Jedva imam dovoljno za plaćanje osnovnih računa, pa mi je teško znati kako i što dati drugima.’ Druga je prijateljica spomenula da joj post već ide lako jer ima vrlo zdravu prehranu, prakticira prekide u prehrani i prirodno je umjerena u hrani i piću. ‘Vjerojatno bih trebala odreći nešto drugo, ali nisam sigurna što.’

Što učiniti ako se još uvijek borite s pronalaskom onoga što biste trebali odreći, dati ili moliti se za? Evo nekoliko ideja.

Post

Ako vam post od hrane i pića nije velika žrtva, razmislite o odricanju nečega što bi moglo biti izazovnije. Mnogi danas odluče odreći se jedne ili više društvenih mreža kojima često koriste. Drugi se odriču zabave poput gledanja omiljenih emisija ili filmova.

Umjesto da se odreknete određene hrane, razmislite o tome da petkom učinite kruh i vodu svojim obrokom ako vam zdravlje to dopušta. Ili se odrecite vrlo vrućih tuševa, neke druge navike ili užitka na koje ste navikli.

Također možete uložiti poseban napor da se suzdržite od svojih omiljenih grijeha. Na primjer, ako su nestrpljivost ili nepristojno govorjenje o drugima grijesi s kojima se redovito borite, odlučite se odreći toga tijekom korizme i dalje. Zamolite Duha Svetoga da vam pomogne.

Molitva

Ako vam je molitva teška jer ste zauzeti, rastrojeni ili jednostavno izvan navike, razmislite o tome da učinite nešto od sljedećeg:

  • Čitanje biblijskog odlomka svaki dan.
  • Jednom tjedno napravite Sveti sat u obližnjoj župi.
  • Molite krunicu svaki dan (ili čak samo desetku ako vam cijela krunicu izgleda prestrašno).
  • Učinite pregled savjesti prije spavanja.
  • Molite prije svakog obroka.
  • Obvezivanje na svakodnevnu meditaciju s našim nedjeljnim posjetiteljem, Hallowom ili Riječi na Vatru.
  • Nije riječ o preopterećivanju novim molitvenim obvezama, nego o tome da posvetite malo više vremena svojoj vezi s Bogom kako biste s Njim razgovarali i čuli ga jasnije.

Još jedna molitvena praksa koja je idealna za korizmu je ova sjajna ideja.

Milostinja

Mnogi od nas se danas osjećaju financijski ograničeno, a potreba je velika svuda oko nas. No poziv na davanje milostinje biblijska je praksa koja proširuje našu dušu, pomaže nam da se više oslanjamo na Boga i čini stvarnom činjenicu da smo doista čuvari našega brata.

Ako je davanje novca teško ove godine, možda trebate ponovno zamisliti kako to može izgledati. Umjesto većeg iznosa danih jednoj ili dvije zaslužne svrhe, ili davajući više svojoj župi – sve dobre stvari koje treba učiniti, naravno – razmislite o tome da malo razmišljate izvan okvira …

Što ako ove godine date malo svakome tko zatraži? Svaki fundraiser s kojim se susretnete? Svaka osoba koja vas moli na ulici? Možda svaki put bude samo 5 ili 10 dolara, što možda nije puno, ali se nakuplja i znači puno osobi koja to treba.

Naravno, korizma je također dobro vrijeme za davanje na druge načine – svoje vrijeme, talente, odjeću ili kućne potrepštine koje ne trebate. Duh darivanja može prožeti cijelu vašu korizmenu sezonu ako zatražite da vas Duh Sveti nadahne i vodi.

Sve dok traje korizma, nikad nije kasno odlučiti se za nove prakse, isprobati nešto drugačije ili promijeniti stvari. Cilj korizmenih disciplina je ponovno se obvezati Gospodinu, okrenuti se od grijeha i promijeniti srca.

 

 

Podijeli članak:

Povezani članci

Zajedno Hodajmo Stazom Vjere

Potaknite Duhovni Rast Kroz Naše Kršćanske Molitve
Litanije Preslavnog Imena Marijina Gospodine