fbpx
Karmelski Sveci

Devetnica svim karmelskim svecima

U ovoj devetnici naći ćemo razmišljanja najpoznatijih karmelskih svetaca koji nas uče da se potpuno predamo u ruke Boga koji nas ljubi

U ovoj devetnici svakoga dana naći ćemo razmišljanja nekoga od najpoznatijih karmelskih svetaca, koji nas uče tomu da se potpuno predamo u ruke Boga, koji nas ljubi. Blagdan Svih svetih karmelskoga reda slavimo 15. studenoga, a devetnica se moli od 6. do 14. studenoga.

Dan 1:

Sv. Terezija od Isusa

Vrhovno veličanstvo, vječna mudrosti,
Bože jedini, uzvišena dobroto.

Ja sam tvoja, Ti si me stvorio,
Tvoja sam, Ti si me otkupio,
Tvoja sam, Ti si me podnosio,
Tvoja sam, Ti si me pozvao,
Tvoja sam, Ti si me čekao,
Tvoja sam, jer se nisam izgubila:
Što očekuješ od mene, Gospodine?…

Daj mi smrt ili život,
daj mi zdravlje ili bolest,
daj mi borbu ili savršen mir,
slabost ili ojačanu snagu,
svemu ću reći da:
Što očekuješ od mene, Gospodine?

Daj mi bogatstvo ili siromaštvo,
utjehu ili jad, daj mi radost ili žalost,
daj mi pakao ili daj mi nebo,
sladak život i sunce bez koprene,
jer sam sva Tvoja:
Što očekuješ od mene, Gospodine?

Daj mi dakle mudrost,
ili, za tvoju ljubav, neznanje,
daj mi godine obilja,
ili glad i žed,
daj mi tmine ili jasnoću,
Bacaj me tamo ili amo:
Što očekuješ od mene, Gospodine?

Želiš li da se odmaram,
za ljubav, odmarat ću se;
naređuješ li mi rad,
volim umrijeti radeći,
Reci mi, gdje, kada i kako:
govori, ja Te ljubim:
Što očekuješ od mene, Gospodine?

Ti jedini, o Bože, živiš u meni.
Što očekuješ od mene, Gospodine?

Litanije karmelskim svecima (mole se svaki dan devetnice)

Gospodine, smiluj se!

Kriste, smiluj se!

Gospodine, smiluj se!

Kriste, čuj nas!

Kriste, usliši nas!

Oče nebeski, Bože, smiluj nam se!

Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!

Duše Sveti, Bože, smiluj nam se!

Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se!

Majko i Kraljice Karmela, moli za nas!

Sv. Josipe, moli za nas!

Sv. Ilija, moli za nas!

Sv. Alberte, moli za nas!

Sv. Šimune Stock, moli za nas!

Sv. Terezijo Avilska, moli za nas!

Sv. Ivane od Križa, moli za nas!

Sv. Terezijo Margareto od Presvetog Srca Isusova, moli za nas!

Sv. Mala Terezijo, moli za nas!

Sv. Elizabeto od Presvetog Trojstva, moli za nas!

Sv. Terezijo od Anda, moli za nas!

Sv. Rafaele Kalinowski, moli za nas!

Sv. Mirjam od Krista Raspetog, moli za nas!

Sv. Terezijo Benedikto od Križa, moli za nas!

Sv. Maravillas od Isusa, moli za nas!

Svi sveti karmelski mučenici, molite za nas!

Svi karmelski sveci i svetice, molite za nas!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se.

Pomolimo se:

Gospodine, neka nas čuva okrilje blažene Djevice Marije, Majke naše i zagovor svetaca Karmelskog reda da se vjerno u njih ugledamo i tvoju Crkvu uvijek pomažemo molitvom i radom. Po Gospodinu.

Dan 2:

Sv. Ivan od Križa

Gospodine Bože, Ljubljeni moj!

Ako te sjećanje na moje grijehe još zadržava da mi ne dadeš ono što te molim, čini, moj Bože, s obzirom na njih, kako hoćeš, jer to je stvar koju želim više od svega; ali, daj, radi po svojoj dobroti i milosrđu, pa ću te prepoznati po tome što mi ih opraštaš.

Ako pak čekaš na moja djela, da prema djelima uslišiš moju molbu, podaj mi ih Ti i izvrši ih Ti u meni, pa nek se ispuni Tvoja volja u trpljenju što ga od mene hoćeš primiti. No ako ne čekaš na moja djela, na što drugo čekaš, preblagi Gospodaru moj? I zašto još oklijevaš? Jer ako ono što te molim u Tvom Sinu ima, konačno, biti milost i milosrđe, primi moj obol, jer ga tražiš, i daj mi ono Dobro koje Ti sam hoćeš da mi dadeš.

Tko se može osloboditi od ovih niskih ljudskih načina, ako ga Ti ne uzdigneš k sebi u čistoj ljubavi, Bože moj? Kako će se k tebi uzdignuti čovjek rođen u zabačenosti i u blatu, ako ga Ti, Gospodine, ne uzdigneš svojom rukom kojom si ga oblikovao?

Nećeš mi, moj Bože, oduzeti ono što si mi jednom dao u svom jedinorođenom Sinu Isusu Kristu, u kojem si mi dao sve što tražim. Stoga ću se radovati u sigurnosti da nećeš kasniti ako te čekam.

Ali zašto ti, dušo moja, umećeš zakašnjenja, kad već ovoga časa možeš ljubiti Boga u svom srcu? Moja su nebesa i moja je zemlja. Moji su svi narodi. Pravednici su moji, moji su grešnici. Anđeli su moji, i Majka Božja i sve su stvari moje. I Bog je moj i za mene, jer je Krist moj i sav za mene. Što, dakle, tražiš i što pitaš, dušo moja? Tvoje je sve to i sve je to za tebe!

Ne skreći na manje i ne zadovoljavaj se mrvicama što padaju sa stola tvog Oca. Izađi i slavi se svojom slavom. U njoj se sakrij i uživaj i postići ćeš da će se ispuniti želje tvoga srca.

Litanije karmelskim svecima…

Dan 3.

Sv. Terezija Margareta od Presvetog Srca Isusova

Moj Bože, ne želim ništa osim toga da postanem Tvoja savršena slika, a kako je Tvoj život bio skriven život poniženja, ljubavi i žrtve, tako i ja želim da moj bude. Želim, stoga, potpuno uroniti u Tvoje Srce prepuno ljubavi kao u pustinju, tako da mogu živjeti u Tebi, s Tobom i za Tebe ovaj skriveni život ljubavi i žrtve.

Moj Bože, kako dobro znaš koliko mi je potrebna Tvoja pomoć. Uzdam se u Tvoju bezgraničnu milost, i uvijek ću se uzdati, bez obzira na duhovno stanje u kojem se mogu naći. Uvijek i svugdje nastojat ću prepoznavati Tvoju volju u svim stvarima, iako moje oči vide samo suprotivštine i nesigurnost. Znam da se ne mogu pouzdavati u sebe, zato ću se potpuno uzdati u Tebe. “Ništa me neće odvojiti od ljubavi Kristove”, zato što se u Tebe uzdah, nikad neću biti sputana.

U svim ću stvarima biti zadovoljna, znajući da put kojim putujem vodi na Kalvariju. Što je trnovitija staza, teži križ, to ću biti utješenija, zato što Te želim voljeti ljubavlju koja pati, nesebičnom ljubavlju, aktivnom ljubavlju, čvrstom, nepodijeljenom, ustrajnom ljubavlju… Obećala sam ti mnoge stvari, ali nipošto se ne oslanjam na vlastiti malaksali duh. Prosvijetlio si me i rekao mi što trebam činiti, sada mi pomozi to izvršiti. Ovomu se svemu nadam zbog tvoje bezgranične milosti.

Litanije karmelskim svecima…

Dan 4.

Sv. Mirjam od Isusa Raspetog

“Duše Sveti, prosvijetli me. Da bih pronašla Isusa, što moram činiti i kako to trebam činiti? Apostoli su bili vrlo neuki, bili su s Isusom, ali ga ipak nisu razumjeli. Ja, također, živim u istoj kući s Isusom, ali ga nisam razumjela. Najmanja me stvar uznemiruje i uzrujava. Previše sam osjetljiva. Nisam dovoljno velikodušna da činim žrtve za Isusa. O, Duše Sveti, kad si im poslao zraku svjetlosti, apostoli su nestali, nisu više bili što su bili prije. Pronašli su novu snagu, postalo im je lako činiti žrtve. Poznavali su Isusa bolje nego što su ga znali dok je bio s njima. Izvore mira i svjetla, dođi i prosvijetli me. Gladna sam, dođi i nahrani me, žedna sam, dođi i napoji me, slijepa sam, dođi i daruj mi vid, siromašna, dođi i obogati me, neuka, dođi i pouči me. Duše Sveti, predajem se Tebi.”

Litanije karmelskim svecima…

Dan 5.

Sv. Terezija od Djeteta Isusa i Svetog Lica

Prikazanje mene same kao žrtve paljenice Milosrdnoj Ljubavi dragoga Boga

O moj Bože, Presveto Trojstvo! Želim te ljubiti i širiti ljubav prema tebi, raditi za proslavu Svete Crkve spasavajući duše koje su na zemlji i oslobađajući one koje trpe u čistilištu. Želim savršeno ispuniti tvoju volju i postići stupanj slave koju si mi pripravio u svom kraljevstvu; jednom riječju, želim postati svetica, ali osjećam svoju nemoć i molim te, o moj Bože, da ti budeš moja svetost!

Budući da si me ti ljubio toliko da si mi dao svoga jedinog Sina da mi bude Spasitelj i Zaručnik, beskrajno bogatstvo njegovih zasluga pripada meni: ja ti ga prinosim u sreći, moleći te da gledaš na me samo kroz Lice Isusovo i u njegovu Srcu koje gori od ljubavi. Prikazujem ti također sve zasluge svetaca (koji su na nebu i na zemlji), njihove čine ljubavi kao i čine ljubavi svetih anđela. Napokon ti, Presveto Trojstvo, prikazujem ljubav i zasluge Blažene Djevice, moje ljubljene Majke. Njoj povjeravam svoju žrtvu moleći je da je donese pred tebe. Njezin božanski Sin, moj ljubljeni Zaručnik, rekao nam je u dane svoga smrtnog života: “Sve što zamolite moga Oca u moje ime, dat će vam.” Uvjerena sam dakle da ćeš uslišiti moje želje; znam, o moj Bože, ovo: što nam više želiš dati, to nam veću želju ulijevaš.

Osjećam u svom srcu neizmjerne želje i s pouzdanjem te molim da dođeš i zaposjedneš moju dušu. Ah, ne mogu primati svetu pričest toliko puta koliko želim, ali, Gospodine, nisi li ti svemoguć?… Ostani u meni kao u svetohraništu, ne udaljuj se nikada od svoje male hostije…

Htjela bih te tješiti što su ti zli ljudi nezahvalni; molim te da mi oduzmeš slobodu da činim što ti se ne sviđa; ako u slabosti katkada padnem, neka odmah tvoj božanski pogled očisti moju dušu uništavajući sve moje nesavršenosti, kao vatra što svaku stvar pretvara u sebe…

Zahvaljujem ti, moj Bože, za sve milosti koje si mi udijelio, osobito što si učinio da prođem kroz kušnju patnje. S radošću ću te promatrati u posljednji dan noseći žezlo križa; budući da si se udostojao dati mi u dio ovaj križ, tako dragocjen, nadam se da ću ti biti slična u nebu i vidjeti kako na mom proslavljenom tijelu blistaju sveti znakovi tvoje Muke…

Poslije zemaljskog progonstva nadam se da ću uživati u Tebi u vječnoj Domovini, ali ja ne želim skupljati zasluge za nebo, hoću raditi samo za tvoju ljubav, s jednim ciljem da tebe razveselim, da tješim tvoje presveto Srce i da spasavam duše koje će te vječno ljubiti.

Uvečer ovoga života pojavit ću se pred tobom praznih ruku, jer te ne molim, Gospodine, da brojiš moja djela. Sva naša pravedna djela imaju mrlje u tvojim očima. Zato hoću da se odjenem tvojom pravednošću i da od tvoje Ljubavi primim vječno posjedovanje tebe samoga.

Ne želim drugoga prijestolja ni druge krune osim tebe, moj Ljubljeni!…

U tvojim očima vrijeme nije ništa, jedan jedini dan je kao tisuću godina: ti me dakle možeš u jednom času pripraviti da se pojavim pred tobom…

Da bih živjela u činu savršene ljubavi, ja se prikazujem kao žrtva paljenica tvojoj Milosrdnoj Ljubavi, moleći te da me spaljuješ bez prestanka puštajući da mi dušu poplavljuju valovi beskrajne nježnosti koji su zatvoreni u tebi, i da tako postanem mučenica tvoje ljubavi, o moj Bože!…

Neka to mučeništvo, pošto me pripravi da se pojavim pred tobom, učini napokon da umrem i da se moja duša nezaustavno vine u vječni zagrljaj tvoje Milosrdne Ljubavi…

Hoću, o moj Ljubljeni, da ti pri svakom kucaju svoga srca obnovim ovo prikazanje bezbroj puta sve do časa kad sjene iščeznu a ja ti budem mogla ponavljati svoju ljubav u vječnom gledanju licem u lice!

Litanije karmelskim svecima…

Dan 6.

Sv. Elizabeta od Presvetog Trojstva

O Bože moj, Presveto Trojstvo kojem se klanjam, pomozi mi da potpuno zaboravim sebe da bih se ustalila u tebi, nepomična i tiha, kao da je već sada moja duša u vječnosti. Da ništa ne može uznemiriti moj mir, niti učiniti da izađem iz tebe, o moj Nepromjenljivi, nego da me svaka minuta odnosi u dubine tvoga Otajstva! Umiri moju dušu, učini u njoj svoje nebo, svoje ljubljeno boravište i mjesto svojega odmora; da te tu nikada ne ostavljam sama, nego da čitava budem tu, budna u vjeri, klanjajući se, posvema izručena tvojem stvaralačkom djelovanju.

O ljubljeni moj Kriste, raspeti iz ljubavi, htjela bih biti Zaručnicom tvojem Srcu, htjela bih te pokrivati slavom, htjela bih te ljubiti… sve do smrti iz ljubavi! No ja osjećam svoju nemoć i molim te da me „obučeš u sebe“, da poistovjetiš moju dušu sa svim pokretima svoje duše, da me preplaviš, da me obuzmeš, da me nadomjestiš, kako bi moj život bio samo odsjaj tvoga života. Dođi u mene kao Klanjatelj, kao Otkupitelj i kao Spasitelj.

O vječna Riječi, Riječi mojega Boga, želim provesti svoj život slušajući tebe, želim biti posve poučljiva, kako bih sve naučila od tebe. Zatim, u svim noćima, svim prazninama, svim nemoćima, želim te uporno uvijek gledati i boraviti pod tvojim velikim svjetlom; o moja ljubljena Zvijezdo, očaraj me da više ne mogu izaći iz tvojeg odsjaja.

O ognju što sažiže, Duše ljubavi, „siđi nad mene“, da se u mojoj duši ostvari kao jedno utjelovljenje Riječi: da mu ja budem jedno čovještvo više u kojem će obnavljati sve svoje Otajstvo.

I Ti, Oče, nagni se nad svojim jadnim malim stvorenjem, „pokrij ga svojom sjenom“, gledaj u njemu samo „Ljubljenoga u kojem ti je sva milina“.

O moja presveta Trojice, moje Sve, moje Blaženstvo, beskrajna Samoćo, Neizmjernosti u kojoj se gubim, izručujem se vama kao plijen; utaborite se u meni da bih se ja utaborila u vama dok ne odem motriti u vašem svjetlu bezdan vaše veličine.

Litanije Karmelskim svecima…

Dan 7.

Sv. Terezija od Anda

Ti  koji  si  me  stvorio,  spasi  me.  Kad  sam  već  nedostojna  izgovoriti  tvoje preslatko  ime  jer  bi  mi  ono  poslužilo  kao  utjeha,  usuđujem  se ponizno  moliti  tvoje  beskrajno milosrđe.  Da,  nezahvalna  sam.  Priznajem.  Ja  sam  prah  koji  se  pobunio.  Ja  sam  velika  ništica. Ali,  zar  nisi  ti  Dobri  Pastir?  Nisi  li  ti  onaj  koji  je  branio  preljubnicu  i  onaj  koji  je  obrisao suze  Marije  grešnice?  Istina  je  da  su  one  znale  odgovoriti  na  tvoje  nježne  poglede.  One  su prigrlile  tvoje  riječi  života.  A  ja  –  koliko  sam  samo  puta  bila  prožeta  tvojom  ljubavlju,  koliko sam  puta  čula  kucaje  tvog  Srca  unutar  moga  slušajući  tvoj  blagozvučni  glas  –  a  ipak,  još uvijek  te  ne  ljubim.  Ali  oprosti  mi.  Sjeti  se  da  sam  velika  ništica,  da  samo  mogu  činiti  grijehe. O,  moj  obožavani  Isuse,  zbog  svojeg  božanskog  Srca  zaboravi  moje  nezahvalnosti  i  uzmi  me posve.  Odijeli  me  od  svega  što  se  događa  oko  mene.  Da  uvijek  živim  motreći  tebe.  Da  živim uronjena  u tvoju ljubav kako bi ona ispunila moje jadno biće  i pretvorila  me  u Tebe.

Litanije karmelskim svecima…

Dan 8.

Sv. Edith Stein

Dopusti mi, Gospodine, da s pouzdanjem kročim Tvojim putovima i onda kad ne razumijem kamo vode.
Tvoje sam dijete.

Ti si moj mudri Otac.
Vodiš me kroz noć!
Ipak, k sebi me vodiš!

Gospodine, što god da se dogodi, ja sam spremna.
Ako i ne daš mir mome životu u ovom vremenu, ostvari sve što misliš u svojoj mudrosti.

Kad me tiho pozoveš na žrtvu, pomozi mi da ju ostvarim. Dopusti da zaboravim na svoj mali ja i da, sebi mrtva, samo Tebi živim. Amen.

“Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša. Ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti.” Mt, 26, 39

Litanije karmelskim svecima…

Dan 9.

Sv. Maravillas od Isusa

O, Srce Božansko, Učitelju i Spasitelju mog života!

Želim u jednom mahu postići da ti se predam potpuno i zauvijek i zato činim ovu molitvu koja sve sažima i sve nadoknađuje.

Daj mi, molim te, milost da ne odem iz ovog života bez dostizanja onog stupnja savršenstva koji moram dostići, a da nisam učinila sve dobro koje moram učiniti i dala ti svu slavu koju ti moram dati.

Da bih postigla ovo i nadoknadila sve izgubljeno vrijeme, poduzmi, o Srce Božansko, ona sredstva za koja znaš da su mi potrebna.

Ja prihvaćam sve…

Litanije karmelskim svecima…

Podijeli članak:

Povezani članci

Zajedno Hodajmo Stazom Vjere

Potaknite Duhovni Rast Kroz Naše Kršćanske Molitve
Litanije Preslavnog Imena Marijina Gospodine